Alergeny

 

INFORMACE PRO RODIČE:  ALERGENY

 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v
souladu s potravinovým právem

Odvolání na legislativu:

EU - 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků,
§ 8 odstavec 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek,
u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo
nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby
veškeré složky byly zřetelně označeny
názvem příslušné alergenní složky, pokud
není přímo v názvu potraviny nebo jídla
.

 

Vzhledem k výše uvedenému informujeme i o stopovém množství alergenů
uváděných výrobci na obalech.

 

Seznam
potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice
1169/11 EU

___________________________________________________________________________

1) Obiloviny obsahující lepek-nejedná se o celiakii, výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život

8) Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj

14) Měkkýši

 Vyznačování podskupin alergenů

Alergen  číslo 1

Obiloviny obsah lepek

1 a -  pšenice

1 b -  žito

1 c -   ječmen

1 d -  oves

1 e -  špalda

1 f -   kamut

 

Dagmar Žáčková

Provozní MŠ